Programma Vooorjaar 2018

Volledig nieuw in de wereld van de veterinaire  bijscholing

Wij gaan in 2018 van start met een nieuwe en intense vorm van bijscholing.
Een wetenschappelijk thema dat gedurende een volledig weekend volledig uitgewerkt wordt. De spreker logeert samen met de deelnemers gedurende een volledig weekend in een villa aan de Belgische kust. Hierdoor kan informeel ook na en tussen de lessen verder gepraat worden.

Voordrachten, workshops en discussies over eenzelfde centraal onderwerp worden tijdens dit weekend aangevuld met ontspannende strandwandelingen, lekker eten en  praten over MANAGEMENT...
Geen stress, geen verplaatsingen/files waardoor je volledig ontspannen kan focussen op dit super interesant en breedreikend onderwerp
Iedereen heeft dezelfde vragen en wensen. Na dit weekend ga je naar huis met een hoofd vol ideeën en oplossingen, direct toepasbaar in je eigen praktijk.
ZIE VERDER​

WEEKEND MANAGEMENT in al haar vormen: 16 t.e.m. 18 maart 2018


Hierbij zullen verschillende onderwerpen aangekaart worden zoals medewerkers, verloning, attachment, assistenten, prijssetting, time management, geld management, investeringen, bijscholingen, samenwerkingsvormen, vermijden van bore out en burn out, ... En dit alles tijdens een gezellig weekendje samen met collega's, waar naast de workshops extra tijd genomen wordt om de besproken onderwerpen verder te bespreken met de voltallige groep in een relaxte sfeer en op maat gemaakte nevenactiviteiten, want op tijd ontspannen is ook zeer belangrijk. Een gespannen manager kan immers nooit een goede manager zijn :-) 

Hoofdspreker: Els Rogiers. Els is dierenarts in haar eigen praktijk DAP Hulsterheide, waar ze met een uitgebreid team dierenartsen en assistentes samenwerken. Zij won in 2014 de 10de Livia-award waarbij Unizo vrouwelijke zelfstandige ondernemers in de kijker zet. Zij is ook mede-oprichtster van de werkgroep 'managment' voor dierenartsen.
Gastsprekers: nader te bepalen. 

Locatie
Sint-Idesbald, waar een privé-villa zal afgehuurd worden. Alles inclusief: voordrachten en workshops gedurende het weekend, 2 overnachtingen in 2 persoonskamer in vol pension.
Prijs
850 euro plus 21% BTW voor het volledige weekend
Wanneer
Van vrijdagavond 16 maart 2018  tot zondagavond 18 maart 2018

 
Tandproblematiek bij konijnen en knaagdieren: donderdag 26 april
Tandproblemen zijn een erg  vaak voorkomend probleem  bij konijnen en knaagdieren: malocclusie, tandwortelabcessen, tandpunten... Veel van deze problemen  kunnen voorkomen worden  door de eigenaars goed te informeren inzake huisvesting en voeding… In het eerste deel van deze bijscholing wordt hierop dan ook uitvoerig ingegaan. In het 2de deel van de opleiding  worden de verschillende voorkomende  pathologieën besproken en hoe hierin  tot een correcte diagnostiek te komen onder andere met RX waar ook uitgebreid op wordt ingegaan.In het 3de deel ten slotte wordt bekeken welke behandelingen al dan niet mogelijk zijn.
 
Deze opleiding wordt gegeven door Dieter Everaert.
Dieter Everaert studeerde af  in 2004. Hij heeft zijn eigen dierenartsenpraktijk in Wilsele waar hij enkel bijzondere diersoorten behandelt . Hij is voorzitter van de diergeneeskundige werkgroep van vogels en bijzondere dieren en lid van de diergeneeskundige werkgroep VDWE (ethologie of gedragsbiologie). Dieter volgde en volgt  hiervoor meerdere post graduate opleidingen. Naast de bijzondere diersoorten legt Dieter Everaert zich ook toe op de gedragskunde. Hij behaalde in 2009 zijn Postgraduate Diploma in Companion Animal Behaviour Counselling aan de universiteit van Southampton.
 
Locatie
Dierenkliniek De Ark, Probastraat 1, 2235 Westmeerbeek
(GPS : plantsoenenstraat westmeerbeek ingeven vermits Probastraat een nieuwe straat is, recht hier tegenover is de la Corbeillestraat deze volgt u 500m en u komt recht op de praktijk uit)
Prijs
100 euro plus 21% BTW
Wanneer
Donderdag 26 April van 09.00 tot 12.30
 

Stuk voor stuk lessen voor alle practici. Schrijf u snel in want de plaatsen zijn beperkt!
De website  (www.bijscholing-dierenartsen.be) wordt regelmatig aangevuld met nieuwe lessen :-)
  
Intensieve workshop faciale chirurgie bij hond en kat: 22 en 23 februari.  VOLZET

Gert ter Haar neemt ons mee op sleeptouw  tijdens deze tweedaagse superinteressante opleiding.  Theorie wordt afgewisseld met de nodige tijd om procedures zelf uit te proberen .
Onderwerpen die onder andere de revue passeren: ablatio gehoorgang, laterale bulla osteotomie hond, ventrale bulla osteotomie kat en speekselklierchirugie, chirurgie van de neus, trepanatie, dorsale, laterale en ventrale rhinotomie, amputatie van het planum nasale en sluiting oronasale fistels, glossectomie, BOS chirurgie en problematiek, larynxparalyse, tracheotomie, resectie en anastomose trachea, lezing reconstructieve chirurgie van de kop (local and axial pattern flaps, modified nasal rotation flap,maxillectomie/mandibulectomie)…
 
De opleiding wordt gegeven door Gert Ter Haar: Gert is geboren en getogen in Nederland en is in 1997 afgestudeerd aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij heeft daar zijn opleiding tot specialist chirurgie voltooid en is ECVS specialist sinds 2002. Gert heeft 10 jaar op de faculteit Diergeneeskunde gewerkt in Utrecht als weke delen chirurg/KNO-arts en vervolgens 5 jaar als associate professor in Londen bij het Royal Veterinary College, een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, waar hij het hoofd van de afdeling KNO was. Hij is een internationaal vooraanstaande specialist met uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van de veterinaire keel-, neus- en oorheelkunde. Hij doet veel onderzoek naar aandoeningen die bij kortsnuitige honden (brachycephale honden) voorkomen en heeft naast deze eerder genoemde aandachtsvelden ook een uitgesproken interesse voor oncologische en reconstructieve chirurgie.
 
Vermits we maar  maximaal 12 personen toelaten (snel inschrijven is dus de boodschap!), is dit een zeer intensieve maar ook nog naar wens moduleerbare cursus. Als jij tijdens het practicum dieper wil ingaan op een andere chirurgie van de kop is er genoeg ondersteuning en materiaal hiervoor voorzien. Gelieve wel een eigen chirurgische basiskit te voorzien.


Locatie 
Theorie+practicum :Dierenkliniek De Ark, Probastraat 1, 2235 Westmeerbeek
(GPS : plantsoenenstraat westmeerbeek ingeven vermits Probastraat een nieuwe straat is, recht hier tegenover is de la Corbeillestraat deze volgt u 500m en u komt recht op de praktijk uit)
Prijs
980 euro plus 21% BTW

Wanneer
We starten donderdag en vrijdag  09.00 en eindigen om 17.00 . Broodjeslunch  ‘s middags is voorzien. (gelieve indien bijzondere wensen ( vegetarisch, allergien..) dit te laten weten op deswert.Joris@gmail.com).
Voor de deelnemers die wensen kan er  donderdagavond nagepraat worden met de lesgever  tijdens een diner dat voorzien is rond 19.00. Kosten 35 euro pp. Wij hebben ook enkele kamers vrijgehouden in B&B “Zinnnen en Minnen” ( http://www.zinnen-en-minnen.be/) en 2 kamers in B&B “Yentl’s place” (http://www.yentlsplace.be/).
Indien u 1 van deze kamers wenst gelieve dit spoedig te  laten weten op Deswert.Joris@gmail.com (prijzen staan vermeld op de desbetreffende website).


Programma najaar 2017
 
PRACTICUM TANDHEELKUNDE: TANDEXTRACTIES en REINIGING bij GEZELSCHAPSDIEREN
Tijdens deze praktische cursus worden de juiste tandextractie en reinigingstechnieken aangeleerd. Er wordt ook ingegaan op de aanschaf van het nodige materiaal De aangeleerde techniek wordt uitgevoerd tijdens het practicum. honden, katten en konijnen komen aan bod. Vanzelfsprekend kan u met al uw vragen terecht over tandheelkunde tijdens deze les

door Sara Van Cauwelaert (Dipl EVDC, Specialist tandheelkunde en mondchirurgie van gezelschapsdieren)
Woensdag 29 november om 13.30 uur tot 17.30 uur in Merelbeke
Kostrijs: 270 euro plus BTW
VOLZET

GEBRUIK VAN LASERS IN DE OOGHEELKUNDE, in de praktijk

Summary

Laser Technology Basics– Why Diode Lasers are the most versatile for Ophthalmologists

Fundamentals for Vets - Laser Application and Laser-Tissue Interactions on the Eye

Safety Considerations – Eye Catching…

Lasers in Human Ophthalmology – See the bigger picture

Practical Considerations – Laser Application in Veterinary Ophthalmology

Laser Surgery of the Adnexa and the Eye – Treatments that really benefit our patients (includes case reports and videos)Door Dr Ingo Hoffmann, Kand dipl ECVO
Donderdag 30 november 2017 om 9 uur tot 1230 uur in Merelbeke
kostprijs 100 euro plus 21 % BTWLASERGEBRUIK in de praktijk 

Therapeutische toepassingen, chirurgische en endoscopische, minimaal invasieve toepassingen.
Onderwerpen: BOAS, wratten,  de behandeling van het othematoom, otitis externa met het gebruik van Emundo, tumoren in de neusholte 
en externe gehoorgang, poliepen in de darmen, adenoma in de dikke darm, nasopharyngeale poliepen bij de kat, peri-anale fistels, parodontitis, 
likgranulomen, hot spots, hematomen, wondgenezing van geïnfecteerde wonden, wondgenezing per secundam, postoperatief gebruik bij operatiewonden, 
ondersteuning bij osteoartritis, behandeling van een paramesonephric remnant, UGELAB (TCC) in de urineblaas en urethra,  behandeling van 
ectopische ureteren (CLA-EU), poliepen in de urineblaas, tonsillectomie, epuliden en gingivahyperplasie, orostomatitis bij katten.
Een les boordevol videomateriaal, en dit alles door een persoon uitgevoerd in een eenmanspraktijk.

LASER IS TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN!!


Door Geert Jan Arntz, Cert Endo, Cert SAS 
Donderdag 30 november 2017 om 14 uur tot 17 uur in Merelbeke
kostprijs 100 euro plus 21 % BTW
Opvoeding van Kittens en leeftijdsgerelateerde gedragsveranderingen bij senior katten (CATVETS)

Welke opvoedkunfige tips kan je als dierenarts meegeven aan de eigenaar van een kitten? 
Welke gedragsveranderingen kan je verwachten bij de ouder wordende kat en hoe pak je dit aan?
Bij de eerste vaccinatieconsulatie bij kittens is het aangewezen om even het gedag van het kitten te gaan evalueren. Hoe speelt het katje, is het tolerant voor aanrakingen, is er angst of onzekerheid te zien. We bekijken even wat er kan verkeerd gaan en wat we kunnen doen om dit te gaan verhelpen. Daarnaast kan er met de eigenaars worden bekeken hoe de leefomgeving voor het kitten zo optimaal mogelijk te maken om zo gedragsproblemen te gaan vermijden en er voor te zorgen dat de kat een gelukkig leven kan gaan leiden.

Bij oudere katten is een evaluatie van het gedrag een belangrijk hulpmiddel om een aantal medische afwijkingen te gaan opsporen. We bekijken wat hier aandachtspunten zijn. Verder wordt het cognitief dysfunctie syndroom bij katten besproken

Door Christine Halsberghe
Donderdag 7 december 2017 om 930 uur tot 1230 uur in Merelbeke
kostprijs 100 euro plus 21 % BTW
PRACTICUM BOAS en RHINOSCOPIE


Tijdens deze middag KNO bijscholing zal middels twee interactieve lezingen eerst ingegaan worden op de rol en het correcte gebruik van rhinoscopie bij onze honden en katten met neusproblemen en in de tweede lezing zal een update gegeven worden over de meest recente ontwikkelingen in door brachycephalie veroorzaakte ziektes bij de hond. Nadruk zal gelegd worden in lezing 1 op de anatomie en beeldvorming van de neus, kennis over deze twee zaken zijn onlosmakelijk verbonden met het volledig kunnen benutten van de rhinoscopie. HIerna volgt een bespreking met casussen van patienten met neusproblemen waarbij voor iedere casus duidelijk zal worden uitgelegd wanneer en hoe de rhinoscopie bijdraagt aan niet alleen diagnosestelling, maar vaak ook therapie. In de tweede lezing wordt uitgebreid ingegaan op niet alleen de nieuwste inzichten in de respiratoire ziektes bij de brachycephale hond, maar ook hoe brachycephalie heeft geleidt tot afwijkingen in de huid, het bewegingsstelsel, digestie-apparaat, ogen en oren. Specifiek zal worden ingegaan op de diagnose-stelling van alle mogelijke afwijkingen bij de brachycephale hond, welke we en hoe we deze kunnen corrigeren en hoe zorg te dragen dat een anesthesie bij dit type patient niet leidt tot nog ernstigere problemen of zelfs de dood. Na een korte pauze zal er gelegenheid zijn om onder directe begeleiding de rhinoscopie in al haar facetten te oefenen op kadavers en zal o.a. geoefend worden in het verwijderen van een corpus alienum uit de neus. Tevens zullen het inkorten van het zachte gehemelte en een gemodificeerde vorm van neusvleugelcorrectie waarbij ook de ala ventralis gelateraliseerd wordt, geoefend worden in dit praktische deel

Door Gert Ter  Haar, DVM, PhD, DECVS
Donderdag 14 december 2017  om 13 uur tot 18 uur in Merelbeke
Kostprijs: 270 euro plus BTW
VOLZET


OTOSCOPIE BIJ GEZELSCHAPSDIEREN (endovets)
In deze avondnascholing staat het oor centraal. ALs inleiding zal een korte relevante introductie gegeven worden aangaande de moeilijke anatomie en fysiologie van het oor. De meest voorkomende oorproblemen zoals otitis externa, media en interna zullen uitvoerig de revue passeren met een bespreking van symptomen en diagnostiek door middel van beeldvorming en otoscopie. Met name de mogelijkheden en onmogelijkheden van otoscopische diagnosestelling en inzet van video-otoscopie bij myringotomie en otoscopische chirurgie zal uitgebreid besproken worden. Relatief onbekende aandoeningen zoals b.v. otitis media met effusie, dysplasie van de bullae tympanicae, dysfunctie van de buis van Eustachius en cholesteatoom zullen de revue passeren en medische, endoscopische en chirurgische behandeling van deze en frekwent voorkomende ooraandoeningen bij hond en kat zullen in detail worden besproken. 

Door Gert Ter  Haar, DVM, PhD, DECVS
Donderdag 14 december 2017  om 20 uur tot 23 uur in Merelbeke
Kostprijs: 100 euro plus BTW AFGELOPEN


Programma voorjaar 2017

Het ABC van vaccineren

Daar waar vaccineren in het verleden vaak werd beschouwd als een routinematige handeling, lijkt vaccineren vandaag de dag een veel complexer gegeven. De ontwikkeling van nieuwe vaccins, kritische eigenaars en veranderende richtlijnen stellen de praktiserende dierenarts voor heel wat nieuwe uitdagingen: Wat houdt ‘vaccineren op maat’ nu precies in? Waarop kan men zich baseren om een correct vaccinatieschema toe te passen? Wat zeggen de internationale richtlijnen?
Deze lezing geeft een opfrissing van de verschillende aandoeningen waartegen men kan gaan vaccineren bij hond en kat. Bij de hond krijgt leptospirose wat meer aandacht, bij de kat wordt wat langer stilgestaan bij de recente ontwikkelingen rond het feliene calicivirus. De meest recente vaccinatierichtlijnen voor beide diersoorten en de redeneringen achter deze schema’s worden toegelicht, zodat elke dierenarts na afloop in staat zou zijn om deze naar eigen oordeel toe te passen bij zijn of haar patiënten. Tot slot volgt een korte toelichting van de visie van de firma Merial op het vaccineren bij hond en kat.
Zowel tijdens als na de presentatie wordt interactie met de aanwezige dierenartsen sterk aangemoedigd. Meer vragen leiden hopelijk tot meer antwoorden, of op zijn minst tot interessante discussies!

Door Dierenarts Elien TAffin
DInsdag 18 april 2017om 11.30 uur in Merelbeke
met  LUNCH
Inschrijven gratis maar No Show kost 60,5 euro
Plaatsen beperkt
Muskuloskeletale aandoeningen bij katten
Donderdag 20 april 2017: Catvets: 9.30 uur in Merelbeke

"Musculoskeletale en neurologische aandoeningen komen bij katten minder voor dan bij honden. En toch zien we ook regelmatig katten passeren in het revalidatiecentrum. Wat kunnen we met fysiotherapie betekenen voor deze patiënten? Welke thuisadviezen kunnen we meegeven betreffende activiteit en oefeningen? En hoe kunnen we de seniorkat, artrosekat en overgewichtkat qua beweging managen in hun thuissituatie? Met deze lezing hopen we op al deze vragen een antwoord te kunnen geven.”


 door Ellen Mertens (Animal Rehabilitation Center 'Het Waterhof' )
Dierfysiotherapie,Osteopathie,Manuele therapie,Hydrotherapie,Begeleiding sporthonden

 121 euro inclusief BTW

               Update van behandelingen van oogaandoeningen:
Donderdag 27 april 2017: Eyevets: 9.30 uur in Merelbeke
bv katarakt in de praktijk, wat, hoe en wanneer verwijs ik door, resultaten van behandelingen, kostprijs etc, hoe behandel en volg je sicca patienten op, update van behandelingen Wanner gebruik je  tacrolimus? wanneer gebruiken. Hoe benader je ulceraties in de praktijk? Stamcellen? curettage. Wat kan je zelf en wat doe je best niet? Welke techniek is  nu best voor cherry eye? wanneer opereer je best en hoe?
Door Sabine Schoofs

 121 euro inclusief BTW


Ronde tafel over de voeding van de gehospitaliseerde patient
verschoven naar het najaar

Met deze eerste ronde tafel willen we een nieuw, meer praktische aanpak toepassen. Het thema zal de voeding

van de gehospitaliseerde patient zijn. 


Concreet volgt er een korte inleidende presentatie waarin een overzicht gegeven wordt van de toepasbare concepten.

Vervolgens gaan we ahv een groepsgesprek/vragenronde in op meer specifieke situaties dmv cases die jullie zelf aandragen. Er zal

ook veel aandacht gespendeerd worden aan het aanleren van de nodige berekeningen. 


Inhoudelijk zullen volgende zaken worden aangehaald:


- wanneer welke voedingssonde gebruiken

- gebruiksrichtlijnen voor sondevoeding

- keuze sondevoeding

- praktisch (zelf!) berekenen, hoeveel heeft jouw patient nodig (RER, ziektefactoren)

- keuze opbouwschema (starten met 1/6 - 1 RER)


Wij raden om uw eigen pc mee te nemen, zodat er rechtstreeks in excell gewerkt kan worden (berekeningen)


217,80 euro inclusief BTW


Electrochirurgie in de dierenartsenpraktijk:
Dinsdag 30 mei 2017 in Westmeerbeek:

moderne operatietechnieken die je dagelijkse procedures veiliger en gemakkelijker maken.
Altijd al willen starten om elektrochirurgie toe te passen in jouw dierenartsenpraktijk maar je weet niet waar op te letten bij de aanschaf van een degelijk toestel? Je hebt al een toestel maar durft het niet te gebruiken of gebruikt het niet genoeg? Schrik van de "gevaren"?...

Bart Van Goethem neemt ons in de voormiddag mee op een ontdekkingstocht naar de verschillende mogelijkheden van elektrochirurgie, de toepassingen en de eventuele gevaren-aandachtspunten
Achtereenvolgens wordt het verschil uitgelegd tussen elecktrocauterisatie en elektrocoagulatie, en worden de techniek en de indicaties gegeven voor monopolaire en bipolaire elektrochirurgie, ultrasone chirurgie, bloedvatafdichtingsinstrumenten en laserchirurgie.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een degelijk toestel?
Aan de hand van enkele casuïstieken en filmpjes uit de dagelijkse praktijk worden de verschillende toepassingen overlopen en het voordeel dat elke practicus met een "kleine" investering hieruit kan halen ( bloedloze mastectomie, castratie, ovariectomie, epulis, miltextirpatie, verlengd zacht gehemelte etc...

In de namiddag is er voor hen die nog niet genoeg hebben van de theorie de mogelijkheid om al de verschillende technieken en toepassingen uit te proberen. Wij voorzien in 5 roterende stations waar we telkens met 3 a 4 dierenartsen de technieken besproken in de voormiddag kunnen oefenen. De plaatsen voor het practisch deel worden beperkt op max 20 deelnemers

Voormiddag: 121 euro incl BTW
Volledige dag : 484 euro incl BTW 

De locatie :  Dierenkliniek De Ark; site la Corbeille Probastraat 1,  Westmeerbeek