​​​​​​​

Programma bijscholingen “Practische Bijscholingen voor Dierenartsen” NAJAAR 2020

AFGELOPEN

Cursus tandheelkundige radiografiëen en extractietechnieken, met practicum

EXTRA Les!

WOENSDAG 25 MAART 2020

Tijdens deze cursus wordt er in de voormiddag  ingegaan op  zowel de theorie als de praktijk bij het gebruik van dentale radiografie. Deze wordt steeds meer als noodzakelijk beschouwd in de moderne diergeneeskundige praktijk om goede tandheelkundige ingrepen te kunnen uitvoeren. 

In de namiddag wordt begonnen met een theoretische inleiding over de verschillende extractietechnieken. Na de korte theoretische inleiding, wordt voldoende tijd voorzien om deze technieken zelf uit te oefenen. 

Er kan apart ingeschreven worden voor zowel voor- als namiddag, of voor beiden samen (wat wel aan te raden valt!). Er wordt ook bewust geopteerd om het aantal deelnemers beperkt te houden, snel inschrijven is dus de boodschap (vol is vol)!

Spreker:Sara Van Cauwelaert
(Dipl. EVDC,Specialist tandheelkunde en mondchirurgie van gezelschapsdieren)
Wanneer: Woensdag 25 maart 2020, van 9h-12h en 13h-17h30
Waar: Merelbeke
Kostprijs: € 290 excl BTW voor de voormiddag-sessie, €395 excl BTW voor de namiddagsessie en €590 excl BTW voor de volledige dag.  
 

Practicum echo-begeleide FNA-technieken


Na de klassieke echocursusen is het in beeld brengen en herkennen van het normale patroon/architectuur van de milt, lever, (bij)nieren, etc … een feit. Maar wat verder bij een diffuus heterogeen parenchym van de milt, een hypoechogenezone in de lever, een massa in het abdomen, … ? Fijne naald aspiraten en vervolgens cytologie van de parenchymateuseorganen, lymfeknopen, nodule(s)/massa, urinalysis, ... gaan nauw samen met een echografische diagnose. Of het nu gaat het om een primaire neoplasie in de lever, metastase(n), nodulaire hyperplasie of extramedullaire hematopoïese van de milt, FNA's zijn in die gevallen noodzakelijk om de prognose te schetsen en hierbij aanvullend bij het echografische onderzoek. In deze cursus wordt echobegeleid aangeleerd hoe een fijne naald aspiraat kan worden uitgevoerd. Dit praktische deel wordt voorafgegaan door een theoretisch deel waar cases worden besproken (interactief) waar FNA conclusief was, alsook andere cases van patiënten met abdominale klachten.

Spreker:Sarah Claerhoudt
Wanneer: Donderdag 4 maart   2020 van 13 uur tot 18 uur 
Locatie:Merelbeke
Kostprijs:395 euro excl BTW  

Overzicht van AANDOENINGEN VAN DE OOGLEDEN

donderdag 12 maart om 1530 uur, te Merelbeke. 
Kostprijs : 100 euro plus BTW
Verschillende sprekers


DERDE  editie  tweedaagse MANAGEMENT in al haar vormen:
Hierbij zullen verschillende onderwerpen aangekaart worden zoals medewerkers, verloning, attachment, assistenten, prijssetting, time management, geld management, investeringen, bijscholingen, samenwerkingsvormen, vermijden van bore out en burn out, ... En dit alles tijdens een gezellig weekendje samen met collega's, waar naast de workshops extra tijd genomen wordt om de besproken onderwerpen verder te bespreken met de voltallige groep in een relaxte sfeer en op maat gemaakte nevenactiviteiten, want op tijd ontspannen is ook zeer belangrijk. Een gespannen manager kan immers nooit een goede manager zijn :-) 

Hoofdspreker: Els Rogiers. Els is dierenarts in haar eigen praktijk DAP Hulsterheide, waar ze met een uitgebreid team dierenartsen en assistentes samenwerken. Zij won in 2014 de 10de Livia-award waarbij Unizo vrouwelijke zelfstandige ondernemers in de kijker zet. Zij is ook mede-oprichtster van de werkgroep 'managment' voor dierenartsen.
Gastsprekers: Thierry Kennis

Locatie
Sint-Idesbald. Alles inclusief: voordrachten en workshops gedurende het weekend, 1 overnachting in 2-3 persoonskamer in vol pension:-)

Prijs
850 euro plus 21% BTW voor de volledige tweedaagse

Wanneer
Van vrijdagmiddag 24 april 2020  tot zaterdagnamiddag 25 april 2020


VERVOLG TWEEDAAGSE  voor de deelnemers van de eerste edities MANAGEMENT

Van Zaterdagmiddag 25 april tot zondagavond 26 april

Hoofdspreker: Els Rogiers. Els is dierenarts in haar eigen praktijk DAP Hulsterheide, waar ze met een uitgebreid team dierenartsen en assistentes samenwerken. Zij won in 2014 de 10de Livia-award waarbij Unizo vrouwelijke zelfstandige ondernemers in de kijker zet. Zij is ook mede-oprichtster van de werkgroep 'managment' voor dierenartsen.
Gastsprekers: Thierry Kennis

Locatie
Sint-Idesbald. Alles inclusief: voordrachten en workshops gedurende het weekend, 1 overnachting in 2-3 persoonskamer in vol pension:-)

Prijs
750 euro plus 21% BTW voor de volledige tweedaagse

Wanneer
Van zaterdag namiddag 25 april 2020  tot zondagavond 26 april 2020

4. Practicum geavanceerde echografie

Na een korte theoretische inleiding, wordt aan alle deelnemers  de kans gegeven om alle mogelijke echo’s zelf uit te voeren.  Minimum pancreas, bijnieren, ovaria, ureters, thorax, diepe structuren, biceps pees etc…

Een boeiende namiddag boordevol praktijk!

Breng een op voorhand geschoren, nuchter (min 6h!) dier mee.

Spreker: Sarah Claerhoudt

Wanneer: 20 februari 2020, van 13h30 tot 18h00

Waar: Gent

Kostprijs: 395 euro excl BTW  

1. Cytologie 2-daagse met Jo van Leuven

Les 1 : Staalname, technieken, vermijden/herkennen van artefacten, hoe u de diagnostische opbrengst kunt optimaliseren. U ziet ook speciale technieken voor organismen (schimmels, gisten,...). In deze les ziet u ook, hoe u ontstekingsprocessen moet herkennen en interpreteren.
Les 2: Herkenning en interpretatie van allerlei ontstekingsprocessen en interpretatie van meer complexe cytologie.

U krijgt bij deze lessen een cd-rom met beeldmateriaal en oefeningen!

Spreker: Jo van Leuven

Wanneer: 9 en 16 januari 2020, van 9h30 tot 17h30

Waar: Merelbeke

Kostprijs: 450 euro excl BTW ​​​​​​​

2. Practicum echo abdomen

Tijdens deze namiddag wordt er gefocust op het praktisch uitvoeren van een degelijke abdominale echografie. Na een korte theoretische inleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe we nu juist gestandaardiseerd te werk moeten gaan om een abdominale echografie uit te voeren en vooral niets te missen, het bekijken van de normale structuren en enkele pathologische beelden te bespreken is het aan jullie om onder begeleiding in kleine groepen aan het werk te gaan gespreid over 3 volledig uitgeruste echografie stations.

Tijdens het praktisch deel worden de instellingen van het echoapparaat overlopen en hoe je het beste beeld uit jouw machine kan halen, vervolgens wordt toegespitst op een verbetering van de techniek. (minimum baarmoeder, nieren, lever, prostaat, maagdarmstelsel…). De orientatie en ligging van de organen worden overlopen. Hoe beoordeel je de echogeniciteit, de doorbloeding? De verschillende soorten sonden worden overlopen. Wat is gain en diepte en wat doe je daar best mee. Beginselen van spieren en pezen en gezwellen worden u ook meegegeven.

Breng een op voorhand geschoren, nuchter (min 6h!) dier mee.

Spreker: Sarah Claerhoudt

Wanneer: 30 januari 2020, van 13h30 tot 18h00

Waar: Gent

Kostprijs: 395 euro excl BTW 

EEN DAG HUIDFLAPPEN

Maandag 9 december 2019 in DK De ARK in Westmeerbeek
Door Ruth Fortrie, Dipl ECVS
Prijs: 490 euro excl btw

Subdermale plexus flappen, axial pattern flappen, huidgreffen. Kun jij er nog aan uit? Wat is het verschil? Wanneer gebruik je de een en wanneer de andere? In deze les, zal je de verschillen leren tussen de verschillende flap technieken. Aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden, zal je geleerd worden wat je wel en niet mag doen om het succes van je reconstructietechnieken te verbeteren. In de voormiddag doorlopen we onder andere de anatomie en de fysiologie van de huid, de pathologie en bespreken we de complicaties die verbonden zijn aan deze chirurgische technieken. In de namiddag zullen we samen enkele technieken oefenen, die je direct zelf in de praktijk kan toepassen!


TWEEDAAGSE GEAVANCEERDE ABDOMINALE CHIRURGIE

Donderdag en vrijdag 7 en 8 november 2019
DK DE Ark Westmeerbeek
Prijs: 1200 euro plus BTW  of 600 euro per dag plus BTW
spreker: Gert Ter Haar

Dag 1 
Advanced abdominal deel 1; exploratieve celiotomie, gastrotomie, gastrectomie, pylorusstenose, hernia hiatus oesophagei, billroth 1 en 2
Advanced abdominal deel 2; enterotomie, resectie met anastomose, enteroplicatie, jejunal patch voorpylorus ulcus, subtotale colectomie
Practicum om deze operaties te oefenen.

Dag 2
Advanced abdominal deel 3; lever biopt, lever lobectomie, splenectomie, partiele pancreatectomie, adrenalectomie
Advanced abdominal Deel 4:  Nefrotomie, nefrectomie en ureterectomie, ectopische ureteren, partiele cystectomie (eventueel SUB als je deze systemen hebt en wilt uitproberen)
In deze advanced abdominal surgery course zullenachtereenvolgens de meest voorkomende en minder vaakvoorkomende indicaties voor chirurgie en operatietechnieken zelf besproken worden van de maag, darmen, lever, milt, pancreas, bijnieren, nieren, ureteren en blaas. Korte inleidende lezingen zullen de vier praktische sessiesvoorafgaan. De nadruk zal specifiek liggen op het oefenenvan de besproken technieken.

BASIS CHIRURGIE VOOR MINDER ERVAREN CHIRURGEN:-)

Tijdens dit practicum krijgen beginnende chirurgen de mogelijkheid om verschillende basic chirurgische ingrepen onder de knie te krijgen. Dit practicum zal boordevol handige tips en tricks zitten, gaande van de keus van hechtmaterialen tot het logisch nadenken bij bepaalde ingrepen. Onder andere het vlot uitvoeren van algemene abdominale, oncologische en basis weke delen chirurgie zullen aan bod komen, Enige voorbereiding zal gevraagd worden … Dr. Sabine Schoofs zal dit practicum begeleiden en haar uitgebreide chirurgische kennis en ervaring met jullie delen!


Spreker: Dr. Sabine Schoofs
Prijs: 340 euro plus btw, young graduates (max 5 jaar afgestudeerd) : 240 euro plus BTW
Locatie: DAP Clos Fleuri, Strandlaan 202, Sint Idesbald

TWEEDAAGSE WORKSHOP OTOSCOPIE EN RHINOSCOPIE
Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september

De spreker is Dr. Gert Ter Haar. DVM, PhD, DECVS
Europees Specialist Chirurgie Gezelschapsdieren
KNO en brachycephalie-gerelateerde ziektes
Oncologische en reconstructieve chirurgie
Specialistische Dierenkliniek Utrecht

De eerste dag starten we rond de middag met lezingen over Otoscopie; indicaties, techniek en uitvoering inclusief myringotomie,  Rhinoscopie; indicaties, techniek en toepassing voor patienten met (1-zijdige) neusuitvloeiing, inclusief nasopharyngoscopie, Pharyngoscopisch en laryngoscopisch onderzoek, inclusief evaluatie van brachycephale kelen, Tracheobronchoscopie; indicaties, techniek, toepassing, inclusief tracheobronchiaalspoelsel
We sluiten af met een discussie en een gezellig diner 

Op zaterdag voorziet de sponsor 6 volledig uitgerustte tafels voor het uitvoeren van Otoscopie en myringotomie oefening, 
Rhinoscopie en nasopharyngoscopie oefening,  Tracheobronchoscopie en BAL oefening

In de namiddag is er een workshop voorzien voor diegenen die de kopchirurgie (nog) eens wil uitvoeren onder begeleiding van een specialist. BOS chirurgie, larynxparalyse, trachea chirurgie, oorchirurgie. Wenst u enkel basis te oefenen, dan kan dat. Wenst u enkel de geavanceerde chirurgie te oefenen, dan kan dit ook

Deelname is mogelijk voor enkel de theoriedag .Prijs 200 euro excl BTW
Deelname is mogelijk voor de theorie dag en de workshop scopieën. Prijs 1050 euro incl diner, excl BTW
Deelname is mogelijk voor de theorie dag en de workshop scopieën en het practicum chirurgie. Prijs 1550 euro incl diner en lunch, excl BTW
Deelname enkel aan het practicum chirurgie is ook mogelijk. 600 euro excl 

Locatie. DAP Clos Fleuri, Sint Idesbald
Overnachting mogelijk in een Tweepersoonskamer (60 euro pp)  of alleen in een kamer (100 euro) in een gezellig zeevillatje. Zeer beperkte beschikbaarheid. Hotels gemiddeld 100 euro per nacht ppPRACTICUM CHIRURGIE VAN HET URINAIR STELSEL BIJ DE HOND EN BIJ DE KAT
 
Na een inleiding met alle indicaties voor chirurgie van de urinewegen bij honden en katten ,worden de  technieken, pre-en postoperatieve zorgen, keuze van hechtmateriaal en medicatie uitgelegd en aansluitend gedemonstreerd door de lesgever en uitgevoerd door de deelnemers. Alle chirurgie van nieren, ureters, blaas en urethra.   MAX 12 deelnemers
 
Spreker: Sabine Schoofs
Locatie: DAP Clos Fleuri, Merelbeke
Wanneer: Donderdag 11 september van  13.30-18 uur
Kostprijs: 450 euro plus BTW​​​​​​​​​​​​​​

UPDATE UROLOGIE EN NEFROLOGIE VOOR DE PRAKTIJK

Nieren
“Diagnostiek”> rol van anamnese, signalement, lichamelijk onderzoek, urine, bloed (SDMA), echo en/of nierbiopten?
A. Poliklinisch:  Herkennen gepredisponeerde patiënten, omgaan met nierziekten bij import dieren!
B. Laboratoriumdiagnostiek: interpretatie EN evaluatie (met aandacht voor urine, upc, maar ook SDMA, titer versus PCR bij zoektocht naar “beestjes)
C.  aanvullende diagnostiek: nierbiopten wanneer, waarheen en dan….

Behandelplan
eerste opvang: prioriteiten stellen, behandelbare oorzaken en complicaties wegnemen
de lange termijn: afwegen effect, praktische uitvoering en dus  belang monitoring.

Urinewegen
1. algemeen : definities en  differentiaal diagnosen in kader van  afwijkende mictie
2. accent op kat van algemeen “FLUTD” naar meer specifiek FUS (of idiopatische feline lower urinary tract disease)
3. accent op hond en dan meer over bacteriële urineweginfecties in kader van toenemende resistentieproblemen
4 meer in detail over beeldvormende technieken van sediment via rontgen al dan niet met contrast Of echo?  .scopie?…

Ganse dag interactieve discussies en bespreken indicaties voor chirurgie

Spreker: Astrid Van Dongen (faculteit Utrecht)
Locatie: DAP Clos FLeuri, SInt Idesbald
Wanneer: Vrijdag  5 april 2019, ganse dag
Kostprijs: 240 euro plus BTW


PRACTICUM CHIRURGIE VAN HET URINAIR STELSEL BIJ DE HOND EN BIJ DE KAT

BEPERKT AANTAL PLAATSEN
Na een inleiding met alle indicaties voor chirurgie van de urinewegen bij honden en katten, worden de technieken, pre en postoperatieve zorgen, keuze van hechtmateriaal en medicatie uitgelegd en aansluitend gedemonstreerd door de lesgever en uitgevoerd door de deelnemers. Alle chirurgie van nieren, ureters, blaas en urethra.  Wat is mogelijk met laser?

Spreker: Sabine Schoofs
Locatie: DAP Clos Fleuri, Sint Idesbald
Wanneer: Donderdag 4 april van 13-18 uur
Kostprijs: 390 euro plus BTW

EXPOVET: VIER VLOTTE LESSEN BOORDEVOL WAARDEVOLLE PRAKTISCHE INFORMATISCHE EN TIPS

Praktisch omgaan met DNA testen in de praktijk

Er worden steeds meer DNA testen voor dieren aangeboden. Hoe kunnen we hier als dierenarts concreet mee omgaan? Welke DNA testen zijn nuttig en welke minder? En wat met de fokkers in onze praktijk, hoe kunnen we hen begeleiden, of hun bijstaan bij hun vragen met betrekking tot de vereisten van de KMSH of hun vraag naar DNA testen binnen hun ras? Tijdens deze les zal het nut van bepaalde DNA testen bekeken worden in functie van de praktijkdierenarts. Ook zullen enkele concrete casussen besproken worden waarbij DNA testen kunnen leiden tot een diagnose.  Spreker Jessica Cardon

Multimodale aanpak van artrose en mankende honden

Een groot deel van ons cliënteel bestaan uit senioren en mankende dieren. Deze dieren hebben vaak te kampen met artrose. Hoe kunnen we hen hierin het beste ondersteunen? Hoe leren we bovendien ook eigenaars omgaan met hun ouder wordend dier? Welke medicatie is hiervoor beschikbaar? En wat met het gebruik van gewrichtsondersteunende supplementen? Bovendien wordt ook dieper ingegaan op het nut van fysiotherapie bij deze groep van dieren. Fysiotherapie kan immers een grote rol spelen bij het optimaal mobiel houden van deze dieren. Kortom, het bespreken van de verschillende behandelingsmogelijkheden bij artrose, om een optimale ondersteuning te bekomen.  Spreker Jessica Cardon

CANNABISOLIE IN DE DIERGENEESKUNDE
Bas Stokman komt meer vertellen over Cannabis en hoe deze bijzondere plant ook voor dieren zeer heilzame werkingen heeft. 

Bas zal wat meer gaan vertellen over Cannabis, hoe Cannabis werkt en waarom dit mogelijk ook goed aansluit bij Dieren en Dierengeneeskunde. Er zal tijdens deze middag ook de gelegenheid worden geboden om vragen te stellen over waarom Cannabis met name zo interessant is om in te zetten. En waarom Cannabis een zeer goed alternatief is ten opzichte van de reguliere medicatie al dan wel niet middelen die worden ingezet voor de gezondheid en het welzijn van dieren. 

Update rond de medicamenteuze behandeling van ooraandoeningen en oogaandoeningen in de praktijk

Sabine Schoofs komt haar ervaring delen over de meest recente behandelingen die kunnen ingezet worden bij oor en oogaandoeningen. 

Ahv klinische casussen worden de aandoeningen gediagnosticeerd en behandeld. 


​​​​​​​LES ECHOGRAFIE VAN DE MUSCULOSKETALE STRUKTUREN

Vergroot je diagnostische kennis van de meest voorkomende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met behulp van echografie. Theorie & casuïstiek: De normale echografische anatomie van de schouder, tarsus en knie. Hands-on training: practicum van de schouder, tarsus en knie.  Tijdens deze dag wordt   besproken wat er technisch op diagnostisch vlak voor de meest voorkomende musculoskeletale aandoeningen mogelijk is. In de theoretische inleiding bespreken we de juiste techniek en verschil tussen normaal en pathologisch beeld van schouder, tarsus en knie Vervolgens gaan we volop aan de slag in kleine groepen op levende patienten waar we state of the art echografie toestellen en sondes ter beschikking krijgen.
Wanneer: vrijdag.1 maart  2019 van 9.30 uur tot 17.30 uur
Spreker: Elke Van Der Vekens, Diplomate of The European College of Veterinary Diagnostic Imaging (Dipl.ECVDI)
Locatie Dap Clos FLeuri, Sint Idesbald
Kostprijs: 550  euro  plus BTW
​​​
Practicum: echo begeleide FNA technieken

Na de klassieke echocursusen is het in beeld brengen en herkennen van het normale patroon/architectuur van de milt, lever, (bij)nieren, etc … een feit. Maar wat verder bij een diffuus heterogeen parenchym van de milt, een hypoechogene zone in de lever, een massa in het abdomen, … ? Fijne naald aspiraten en vervolgens cytologie van de parenchymateuse organen, lymfeknopen, nodule(s)/massa, urinalysis, ... gaan nauw samen met een echografische diagnose. Of het nu gaat het om een primaire neoplasie in de lever, metastase(n), nodulaire hyperplasie of extramedullaire hematopoïese van de milt, FNA's zijn in die gevallen noodzakelijk om de prognose te schetsen en hierbij aanvullend bij het echografische onderzoek. In deze cursus wordt echobegeleid aangeleerd hoe een fijne naald aspiraat kan worden uitgevoerd. Dit praktische deel wordt voorafgegaan door een theoretisch deel waar cases worden besproken (interactief) waar FNA conclusief was, alsook andere cases van patiënten met abdominale klachten.
Wanneer: Vrijdag 22  februari 2019 van 14 uur tot 18 uur 
Spreker: Sarah Claerhoudt
Locatie: Dap Clos FLeuri, Sint Idesbald
Kostprijs: 390 euro plus BTW


2 daagse gastrointestinale endoscopie en diagnostiek bij hond en kat 
Tijdens deze 2 dagen gaan we door gebruik te maken van een dualistische aanpak tussen een internist ( Cindy Van Geffen ) en een endoscopist ( Fausto Brandao) op reis door de wondere wereld van de endoscopische diagnostiek van "mond tot kont" ;-), worden verschillende ziektebeelden besproken en hun  diagnostiek en wordt er ook ingegaan wanneer welke endoscopische techniek in te zetten of wanneer ander onderzoek meer op zijn plaats is. Daarnaast besteden we voldoende tijd aan de juiste  techniek en voorbereiding van een gastroduodenoscopie en een colonoscopie tijdens het practische deel.
Wanneer: maandag en dinsdag 18/19 februari 2019
Locatie:  De Ark, Westmeerbeek
Sprekers: Cindy Van Geffen en Fausto Brandao
Kostprijs: 1235 excl BTW

Cursus extractietechnieken  en tandheelkundige radiografieën bij de hond en de kat met practicum. Ook voor assistenten!!!
Dentale radiografie wordt steeds meer als noodzakelijk beschouwd in de moderne diergeneeskundige praktijk om goede tandheelkundige ingrepen te kunnen uitvoeren

Tijdens deze cursus wordt er in de voormiddag  ingegaan op de aanschaf van het nodige  materiaal ( welke beeldbuis heb ik nodig, maneel ontwikkelen of toch direct investeren in DR of CR techniek ) en het gebruik van de juiste techniek. Daarnaast zal er uitgebreid aandacht besteed worden aan de interpretatie van "normale" rx beelden en overlopen we de meest voorkomende pathologien aan de hand van vele rx opnames. Ook wordt dieper ingegaan  op de aanschaf van het noodzakelijke materiaal en de juiste techniek om een goede tandextractie uit te voeren.Na de lunch wordt in de namiddag  de aangeleerde theorie in praktijk omgezet . De deelnemers krijgen de kans om dentale opnames te maken, te oefenen op extracties en naderhand met een controle rx te bepalen of de extractie volgens de regels van de kunst is verlopen

Er wordt bewust geopteerd om het aantal deelnemers beperkt te houden, snel inschrijven is dus de boodschap (vol is vol)!

Deze cursus krijgt de nodige materiaalondersteuning van UD-vet.
Spreker: Sara Van Cauwelaert
(Dipl. EVDC,Specialist tandheelkunde en mondchirurgie van gezelschapsdieren)

Wanneer: Vrijdag  25 januari 2019, van 09.00 tot 17.00 uur
Kostprijs: 490 euro plus BTW voor de volledige dag
Locatie: Hogeschool VIVES   ROESELARE 

PRACTICUM OOGCHIRURGIE
Alle oogchirurgie uitvoerbaar door de practicus, : curettage en andere chriurgische behandeling van ulcera, ooglidgezwellen, entropion, cherry eye, evesrio kraakbeen, enucleatio, luxatie bulbus, corpus alienum, ingrepen aan het  traanapparaat.
Spreker: Sabine Schoofs
Wanneer: donderdag 31 januari 2019 om 9 uur
Kostprijs: 390 euro plus BTW
Locatie: DAP CLOS FLEURI, Merelbeke​​​​Practicum basis echo
Tijdens deze dag wordt er  gefocust op het praktisch uitvoeren van een degelijke abdominale echografie. Na een korte theoretische inleiding waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe we nu juist gestandaardiseerd te werk moeten gaan  om een abdominale echografie uit te voeren en vooral niets te missen, het bekijken van de normale structuren en enkele pathologische beelden te bespreken is het aan jullie om onder begeleiding in kleine groepen aan het werk te gaan gespreid over 3 volledig uitgeruste echografie stations.

Tijdens het praktisch deel worden de instellingen van het  echoapparaat overlopen en hoe je het beste beeld uit jouw machine kan halen, vervolgens wordt toegespitst op een verbetering van de techniek. (minimum baarmoeder, nieren, lever, prostaat, maagdarmstelsel…).  De orientatie en ligging van de organen  worden overlopen. Hoe beoordeel je de echogeniciteit, de doorbloeding? De verschillende soorten sonden worden overlopen. Wat is gain en diepte en wat doe je daar best mee. Beginselen van spieren en pezen en gezwellen worden u ook meegegeven
Kostprijs: 320 euro plus BTW


Practicum: Geavanceerde echografie
Na een korte theoretische inleiding, wordt aan alle deelnemers  de kans gegeven om alle mogelijke echo’s zelf uit te voeren.  Minimum pancreas, bijnieren, ovaria, ureters, thorax, diepe structuren, biceps pees etc etc. 
Een boeiende namiddag boordevol praktijk!

Wanneer: Dinsdag 18 december 2018  van 13 tot 18uur

​​​​Spreker: Sarah  Claerhoudt

Locatie: Gent, echomedic
Kostprijs:320 euro plus BTW

Tweedaagse: endo-urologie en laserchirurgie in endo-urologie

Op  donderdag 6 en vrijdag 7 december organiseren wij onze volgende  2 daagse endoscopie namelijk: endourologie en laserchirurgie in endourologie. Joris De Swert en Mauricii Batelli besteden op dag 1 eerst de nodige aandacht aan het benodigde materiaal, de mogelijkheden van endoscopie in urologie en het onderzoek van het gezonde dier. Vervolgens komen verschillende pathologieën en hun behandelingswijze aan bod.( poliepen, chronische cystitis, tumoren, urolithen, ectopische ureter, ureterale en utrethrale stent, SUBs en AUS, percutane cystoscopie... De hele namiddag nemen wij de tijd om dit uitgebreid te oefenen. Dag 2 wordt volledig gewijd aan laserchirurgie in de endourologie en de techniek van geasissteerde nephroscopie. Welke laser wordt voor welke indicatie aangewend, de wetenschap erachter, laser verantwoord en veilig gebruiken, etc... (laserablatie van tumoren, stricturen, ectopische ureteren, lithotrispie...). Gedurende de hele namiddag staan al deze lasers ter onzer beschikking om  in verschillende settings te trainen

De cursus taal is Engels.
Wanneer:
Donderdag 6 en vrijdag 7 december, telkens van 09.00 tot 17.00

Locatie:
Dierenkliniek De Ark, Westmeerbeek

Kostprijs:
Prijs voor de 2 dagen excl BTW: 980 euro
Mogelijkheid tot overnachten op eigen kosten in nabijgelegen bed and breakfast, gelieve dit bij de inschrijving te vermelden.
Op dag 1 is er ook mogelijkheid om aan te sluiten aan een gezamelijk diner (bijdrage 45 euro pp) gelieve dit bij de inschrijving te vermelden.


Tandproblematiek bij konijnen en knaagdieren

Tandproblemen bij konijnen en knaagdieren (cavia, chinchilla, rat,…) zijn een vaak voorkomend probleem in de praktijk. In deze bijscholing wordt ingegaan op oorzaken en preventie van tandproblemen zoals malocclusie, abcessen, tandpunten ed. Verder wordt ook uitgebreid ingegaan op klinisch onderzoek en diagnostiek (medische beeldvorming) aan de hand van cases. Ten slotte wordt bekeken welke behandelingen al dan niet mogelijk zijn.
Deze opleiding wordt gegeven door dierenarts Inge Thas, EBVS® Diplomate ECZM (small mammal).

Locatie:
Sint jozef zaal   Oude Gaversesteenweg 24 a, Merelbeke (rechtover DAP CLOS FLEURI)

Prijs 
100 euro plus 21% BTW

Wanneer
Donderdag 25 oktober 2018 van 13.00 tot 16 uur

LESSENREEKS PRAKTISCHE OOGHEELKUNDE 

Update van alle veel voorkomende oogaandoeningen, diagnose en behandeling in de praktijk. Vier lessen boordevol praktische informatie

Spreker: Sabine Schoofs
Data: Woensdag 3,10, 17 en 24 oktober om 19 uur tot 22 uur. 
Locatie: DAP Clos Fleuri, Merelbeke
Kostprijs: 360 euro plus BTW

Tweede editie  WEEKEND MANAGEMENT in al haar vormen:

LAATSTE PLAATSEN EN VOORLOPIG LAATSTE EDITIE


Hierbij zullen verschillende onderwerpen aangekaart worden zoals medewerkers, verloning, attachment, assistenten, prijssetting, time management, geld management, investeringen, bijscholingen, samenwerkingsvormen, vermijden van bore out en burn out, ... En dit alles tijdens een gezellig weekendje samen met collega's, waar naast de workshops extra tijd genomen wordt om de besproken onderwerpen verder te bespreken met de voltallige groep in een relaxte sfeer en op maat gemaakte nevenactiviteiten, want op tijd ontspannen is ook zeer belangrijk. Een gespannen manager kan immers nooit een goede manager zijn :-) 

Hoofdspreker: Els Rogiers. Els is dierenarts in haar eigen praktijk DAP Hulsterheide, waar ze met een uitgebreid team dierenartsen en assistentes samenwerken. Zij won in 2014 de 10de Livia-award waarbij Unizo vrouwelijke zelfstandige ondernemers in de kijker zet. Zij is ook mede-oprichtster van de werkgroep 'managment' voor dierenartsen.
Gastsprekers: Stijn Degryse

Locatie
Sint-Idesbald. Alles inclusief: voordrachten en workshops gedurende het weekend, 2 overnachtingen in 2-3 persoonskamer in vol pension

Prijs
950 euro plus 21% BTW voor het volledige weekend

Wanneer
Van vrijdagnamiddag 19 oktober  2018  tot zondagnamiddag 21 oktober 2018

rhinoscopie, stomatologie , tandafwijkingen , vreemde voorwerpen en dergelijke en cystoscopie bij konijnen, cavia's en andere knaagdieren.
Evert-Jan de Boer van dierenkliniek Wilhelminapark bespreekt voor ons  We bekijken eerst wat mogelijk is in deze "beperkte ruimte", het normaal beeld en enkele pathologien. Evert-Jan studeerde af in 1994 en heeft zich sindsdien verder toegespitst op tandproblematiek en bijzondere diersoorten. Hij is mede-eigenaar van Dierenkliniek Wilhelminapark en geeft meermaals per jaar dan ook interessante bijscholingen omtrent deze thema's.
Prijs: 100 euro plus BTW
Deze avond is gratis voor endovetsleden .
Machelen, 20.15 uur stipt

Intensieve workshop faciale chirurgie bij hond en kat: 
Gert ter Haar neemt ons mee op sleeptouw  tijdens deze tweedaagse superinteressante opleiding.  Theorie wordt afgewisseld met de nodige tijd om procedures zelf uit te proberen .
Onderwerpen die onder andere de revue passeren: ablatio gehoorgang, laterale bulla osteotomie hond, ventrale bulla osteotomie kat en speekselklierchirugie, chirurgie van de neus, trepanatie, dorsale, laterale en ventrale rhinotomie, amputatie van het planum nasale en sluiting oronasale fistels, glossectomie, BOS chirurgie en problematiek, larynxparalyse, tracheotomie, resectie en anastomose trachea, lezing reconstructieve chirurgie van de kop (local and axial pattern flaps, modified nasal rotation flap,maxillectomie/mandibulectomie)…

WORKSHOP ENDOSCOPIE BIJ VOGELS EN EXOTEN

wanneer

Donderdag 13 september 2018, van 8.30 uur tot 17.30 uur

locatie: DAP CLOS FLEURI, Merelbeke
Sprekers, Tom Hellebuyck DVM, PhD, Dipl ECZM (Herpetology) en Peter Coutteel, Chairman of the EAAV
Prijs  750 euro plus BTW
ALLE SCOPIE MATERIAAL WORDT VOORZIEN DOOR STÖPPLER, Oa 4 volledige endoscopie torens

Reinigingscursus rigide optieken en instrumenten en Flexibele endoscopen (video en fiber)

Met de medewerking van de firma STÖPLER

Voor Dierenartsen en assistenten

Elke dag gebruikt u uw endoscopisch materiaal en daarna reinigt en steriliseert u het. Wij worden regelmatig gevraagd naar de juiste reiniging of we zien dat schade aan optieken, flexibele scopen en instrumenten veroorzaakt wordt door slechte verzorging. Wij vinden het daarom erg belangrijk dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw endoscopisch materiaal.

Tijdens deze middag nemen wij u graag mee in de wereld van de reiniging o.l.v. ons technische team. Wij starten met een korte intro over de meest voorkomende problemen bij onjuiste reiniging en natuurlijk leert u op de juiste manier uw materiaal schoonmaken. We eindigen met een hands-on training, waarin u uw flexibele scopen en optieken en instrumentarium leert reinigen. Heeft u een flexibele scope, waarvan u onze mening wilt hebben, neem hem gerust mee!

Locatie en datum: DAP De ARK, Dinsdag 18 september 2018 van 13 tot 16 uur.
Prijs:  50 euro plus 21 % BTW : 60,50 euro
​​​​​​​